Arystokratka i fala przestępstw na zamku Kostka - czyli niezgorsza ta czwarta część
Nie spodziewałem się po sobie recenzji czwartej części sagi rodu Kostków Evžena Bočka. Wprawdzie Ostatnia Arystokratka  to zdecydowanie prawdziwy zderzacz hadronów, gdzie dość szalony... Więcej
Hospůdka Isolde – czyli fajne miejsce i piękna okolica w asyście przeciętnej kuchni
Hospůdka Isolde była wyborem z pośpiechu. Był wtorek ,odwiedzona po drodze Restaurace Celnice była zamknięta, cały Javorník też nie nie miał nic do zaoferowania. Miejsce to trochę na... Więcej
Krawiec, żandarm i spadochroniar z - czyli tacy też byliśmy
Miloš Doležal i Krawiec, żandarm i spadochroniarz to znakomity historyczny materiał do recenzji. Jest to jednocześnie pozycja odpowiednio udokumentowana, z pokaźną liczbą starych fotografii i... Więcej
Česká Skalice - czyli nieobiektywny przegląd knajpiany
Gdy człowiek jedzie do miasta urodzenia Boženy Němcové, poza wartościami kulturalnymi, czasem wypada coś przekąsić. Czesi długi czas w swoim kulinarno-komercyjnym nieskomplikowaniu nam nie... Więcej
Český humor - czyli “ Ludwiku Dorn i Sabo! Nie idźcie tą drogą”
Mieszkając w województwie śląskim Český humor nie mógł ujść naszej uwadze. Liczba czeskich knajp w regionie, czy bardziej ogólnie w Polsce rośnie, choć według nas po prostu odpowiada... Więcej
Trojdílný punčový dort - czyli czeska kawarniana klasyka
Trojdílný punčový dort, czy w zasadzie sam jeszcze punčový dort, to czeska kawiarniana klasyka. Tu dochodzi dodatkowa komplikacja, bo czekolada i biszkopt w sąsiedztwie mają i migdał. Sam z... Więcej
Najlepiej dla wszystkich - czyli dokończenie pewnego tryptyku
Petra Soukupová powraca z książką Najlepiej dla wszystkich, choć powraca to tu nie najwłaściwszy termin. Pisze wszak Soukupová w dość równych interwałach i nawet nie cierpi z powodu... Więcej
Výčep korunní - czyli znakomita gospoda na praskich Vinohradach
Výčep korunní nie jest być może na praskiej mapie kulinarnej jakimś zjawiskiem, z całą jednak pewnością jest zdrowym kompromisem między sprawdzoną czeską kuchnią, a czymś ekstra. To... Więcej
Kroki mordercy-czyli średniak z tendencją spadkową
Recenzja książki Kroki mordercy wydaje się dość kłopotliwa. Bo niby dostrzegamy w niej szereg elementów wspólnych całej gamie detektywistycznych średniaków, a i tak na końcu ma się... Więcej
Všichni žijem' v blázinci - czyli kipiąca erudycją lekcja od pewnego psychiatry
Radkin Honzák psychiatrą jest już górą pięćdziesiąt lat. Na tym jednak się nie kończy. Dziś to już przede wszystkim uroczy starszy pan, za którym przemawiają nie tylko wiek, ale... Więcej
Hastrman-czyli film wart czterech statuetek
Hastrman to z całą pewnością spośród wszystkich laureatów Czeskich Lwów 2019 film najbardziej wart osobnego wpisu. Już nie idzie o to, że wspólnie z Všechno bude pozbawił w temacie... Więcej
Slovácká kyselica - czyli kapitalny eintopf
Slovácká kyselica to zupa znana na Morawach, choć ma swój czeski odpowiednik w postaci Zelňačky. Różnią się kolorem, bo Slovácká kyselica nie odziedziczyła czerwieni po papryce, dorzuca... Więcej