Čokoládová buchta s jablky - czyli na szybko przed weekendem

 

Čokoládová buchta s jablky to po prostu czekoladowe ciasto z jabłkami. Wygląda całkiem reprezentatywnie i dostojnie, a przy tym nie wymaga wiele czasu. Sam przepis pochodzi z wielokrotnie cytowanej na naszym blogu książki Velka kuchařka Čech a Moravy Roman Vaněk.  Čokoládová buchta s jablky jest trywialnie prosta, bardzo szybka w pieczeniu i przede wszystkim bardzo smaczna.


Co potrzebujemy
220 g obranych jabłek
100 g miękkiego masła
200 g mąki krupczatki
12 g proszku do pieczenia
160 g cukru pudru
2 jajka
15 g kakao
160 ml letniego mleka mąkę i masło do wysmarowanie i wysypanie formy o średnicy 25 cm (taki rozmiar jest podany w oryginalnym przepisie, ja proponuję mniejszą blaszkę, ciasto wtedy będzie wyższe)


Masło ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie dolewamy letniego mleka. Wszystko to mieszamy przy średnich obrotach. Następnie kroimy drobno jabłko i dorzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy. Formę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy mąką. Nagrzewamy piekarnik do 175ºC. Ciasto piec ok. 30 minut albo do tzw. suchego patyczka. Čokoládová buchta s jablky to ciasto, które można podawać z bitą śmietaną, bądź polać je polewą czekoladową, co  ciastu nada jeszcze lepszy smak.


Dobrou chuť


Jeśli nasz tekst wniósł cokolwiek do waszego życia, czy choćby doceniacie nasz czas i wiedzę, zawsze możecie kupić coś w naszym sklepie! Nie jesteśmy tu z przypadku a pielęgnowanej lata pasji. blešák_po_polsku umożliwia nam ją kontynuować. U nas - nowe czy stare - wszystko sprzedajemy z serca, za uczciwe pieniądze, szybko i rzetelnie.

Photo © czechypopolsku.pl