Vepřo-knedlo-zelo - czyli z czasów nieszczęśliwie minionych

 

Vepřo-knedlo-zelo jeszcze nie tak dawno rozpoczynało każdą rozmowę o czeskiej kuchni. Dziś odchodzi  w zapomnienie, a szkoda. Ogniskuje w sobie bowiem to, co najlepsze w czeskiej kuchni: prostotę, treściwość i to, że jak nic innego komponuje się z piwem. By było ciekawiej dzisiaj z karlowarskim knedlikiem (karlovarský knedlík), czyli najmłodszym z knedlíkowej rodziny, zwanym też ubrouskowym (ubrouskový) od serwetki w którą go zawijamy.

Przepis wystarcza na 4 do 6 porcji.
Wieprzowina
1 kg wieprzowiny (karkówka, jeżeli ktoś jej nie toleruje może być użyty schab)
450 g cebuli
5 ząbków czosnku
sól
pieprz
zmiażdżony kminek
woda
1 łyżka smalcu
900 ml wody
20 g mąki


Wieprzowinę nacieramy solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i kminkiem. Przygotowujemy blaszkę, na którą dajemy tłuszcz, pokrojoną w piórka cebulę i mięso. Zalewamy to wodą. Nagrzewamy piekarnik do 160°C i wkładamy mięso na dwie godziny, albo do jego upieczenia. Należy pamiętać, aby co jakiś czas mięso przewracać, by się równomiernie upiekło i mieszać tworzący się w trakcie sos. Po upieczeniu mięsa, wyciągamy blaszkę, zlewamy to co powstało w trakcie pieczenia mięsa i robimy sos. Najpierw redukujemy sos tak, aby pozostał sam tłuszcz, następnie oprószamy mąką i zalewamy ok. 0,5 litra wody, w razie potrzeby solimy do smaku. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Ta powstały sos przecieramy sos przez drobne sitko. Wieprzowinę podajemy pokrojoną w plastry.


Kapusta
260 g cebuli
100 g chudego boczku
500 g kapusty kiszonej
1 łyżka smalcu
1 łyżeczka kminku woda według potrzeby
60 g cukru
sól
ocet według potrzeby
100 g obranych ziemniaków


Cebulę kroimy drobno, rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę, dusimy ją, aż się zeszkli, dodajemy kminek, mieszamy, dorzucamy boczek pokrojony w kostkę i dusimy aż się zarumieni, następnie dorzucamy kapustę i dusimy do miękkości. W trakcie gotowania oddajemy pieprz sól wodę, ocet według potrzeby. Pod sam koniec gotowania dodajemy starte na drobnych oczkach ziemniaki i jeszcze przez ok. 6 minut dusimy na małym ogniu.
Karlovarský knedlík
20 czerstwych rohlíków
5 jajek
500 ml mleka
sól
pieprz
100 g masła
szczypta gałki muszkatołowej
4 łyżki zielonej pietruszki
folia spożywcza


Rohlíki kroimy w kostkę, białka oddzielamy od żółtek, siekamy natkę pietruszki, masło rozpuszczamy. Żółtka mieszamy z mlekiem, rohlíki posypujemy pieprzem, solą, gałką muszkatołową, wsypujemy pietruszkę, dodajemy masło i wszystko zalewamy mlekiem z żółtkami, dokładanie mieszamy. Białka ubijamy na sztywna pianę i delikatnie mieszamy z rohlíkami. Bierzemy folię spożywczą i nakładamy na nią masę rohlíkową, (wyjdzie z niej parę knedlíków).Tworzymy z niej za pomocą foli kształt walca, którego zawiązujemy jak cukierek. Następnie nakładamy jeszcze jedną warstwę folii spożywczej. Tak przygotowane knedle wkładamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 25 minut, pamiętając, aby je co jakiś czas przewracać. Gotowy knedlík odwijamy z foli i przed pokrojeniem odczekujemy ok. 3 minut, żeby knedlík odpoczął. Podajemy z wieprzowiną i kapustą i Vepřo-knedlo-zelo.


Jeśli nasz tekst wniósł cokolwiek do waszego życia, czy choćby doceniacie nasz czas i wiedzę, zawsze możecie kupić coś w naszym sklepie! Nie jesteśmy tu z przypadku a pielęgnowanej lata pasji. blešák_po_polsku umożliwia nam ją kontynuować. U nas - nowe czy stare - wszystko sprzedajemy z serca, za uczciwe pieniądze, szybko i rzetelnie.


Dobrou chuť