Czeskie pączki na talerzu

Vdolky to nasz drugi pączkowy typ przygotowany na okoliczność tłustego czwartku. Wychodzimy tym razem od klasycznego pączka z inkrustem rumu, by potem rozbić przepis na jego słowacką i czeską wersję. Obie łączy rum, choć Czesi nie raczą go wyrabiać z trzciny cukrowej. Sądząc po ich alkoholowych perypetiach, istotne dla nas, by nie miał metanolu ? Vdolky w ich obu wersjach – słowackiej i czeskiej – łączy też wyeksponowane na zewnątrz nadzienie.

Składniki na vdolky

250 ml letniego mleka

8 łyżek drobnego cukru

40 g drożdży

500 g mąki krupczatki

szczypta soli

1 jajko

2 żółtka

6 łyżek oleju roślinnego

5 łyżek rumu

200 ml oleju roślinnego do smażenia

białka ubite z cukrem na modłę słowacką

100 g drobnego cukru

2 białka

100 g cukru pudru

5 łyżek dżemu truskawkowego

czeska odmiana

50g śliwkowych powideł

20 g białego twarogu

Na początku zmieszamy 100 ml letniego mleka z cukrem, dodamy pokruszone drożdże i odstawiamy w ciepłym miejscu na 10-15 minut, aż powstanie zaczyn.

W większej misce zmieszamy mąkę, zaczyn, sól, jajko, żółtka, olej, rum, i resztę mleka. Wyrabiamy na gładką masę i odstawiamy pod przykryciem na 45 minut.

W międzyczasie przygotujemy białka. Do drobny cukier dodajemy dwie łyżki wrzącej wody. Cukier rozpuścimy i odstawimy do wystygnięcia. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli, gdy zaczną gęstnieć dorzucamy cukier puder, a po chwili również powoli rozpuszczony cukier. Na sam koniec łyżeczką dodajemy również dżem.

Z wyrośniętego ciasta wykrawamy łyżeczką małe kawałki i formujemy vdolky podobnie jak pączki z tą różnicą, że w środku robimy dołek w taki sposób, aby można  było dać po usmażeniu tam odpowiednio ubite białka bądź  powidła i ser.

Rozgrzewamy olej i smażymy vdolky na złoty kolor po 3-4 minuty z każdej strony. Po wyciągnięciu podajemy ciepłe albo z ubitymi białkami albo z powidłami i serem.

Dobrou chuť

Photo © czechypopolsku.pl

Similar Posts