Vaječný likér – czyli skromny dodatek do świąt Bożego Narodzenia.
Vaječný likér to przepis z rodzaju sympatycznych dodatków, który święta Bożego Narodzenia może jedynie umilić. Z Bożonarodzeniowych przepisów było u nas sporo, choć poza Kaprem na modro przodują tu słodkości:
Po prostu czeska Wigilia z Řízkem s bramborovým salátem z perspektywy bogatej polskiej Wigilii trąci myszką.
Nasz Vaječný likér da do 800ml:
- 4 żółtek
- 25 gram drobnego cukru
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietany kremówki (minimum 30%)
- 1 puszki skondensowanego słodkiego mleka (397 gr->>nasze są większe, więc uważać)
- 1 laski wanilii
- 300 ml wysokiej jakości rumu( żaden czeski tuzemák z ziemniaka udający droższego kolegę nie wchodzi w rachubę. My dodaliśmy OLD SHIPMAN RUM, choć ideą jest dodanie prawdziwego rumu – białego lub brązowego -bo to on z wanilią decydują o ostatecznym smaku.)
Żółtka ubijamy trzepaczką, aż do zmiany koloru na jaśniejszy. Dodajemy mleko, śmietanę kremówkę, skondensowane słodkie mleko i wanilię. Odważni dodają fasolę tonkę,której my nie uwzględniamy wśród składników. Gotuję pomału mieszając trzepaczką na małym ogniu, aż do temperatury 80-85 ° C. Wyższa temperatura spowoduje, że likier będzie zbyt gęsty , a żółtka mogą się ściąć. Ostatecznie możemy sobie pomóc termometrem.
W chwili gdy masa zaczyna gęstnieć zdejmuję garnek z ognia i ochładzam. Jednocześnie ponieważ nasz Vaječný likér przygotowywany jest na okoliczność świąt, wynoszę garnek na zewnątrz i pozostawiam do ostygnięcia. Następnie stopniowo dolewam rum kontrolując zawartość alkoholu w całości. Bardziej zorientowani mogą korygując zawartość alkoholu, wyrównać gęstość mlekiem lub śmietaną.
Z jednej partii uzyskujemy litr alkoholu, nasz gotowy Vaječný likér przelewamy do większej ilości butelek. Przechowujemy go w lodówce, ewentualnie w zimie na balkonie, tarasie. Ponieważ alkohol „konserwuje” likier, więc w takich warunkach możemy go przechowywać dwa miesiące.
Dobrou chuť
Photo © czechypopolsku.pl