Koláčky a tyčky zdjęcie

Tyčky a koláčky-czyli kilka świątecznych przepisów z przeznaczeniem do brydża.

To jeszcze nie będzie żaden właściwy świąteczny przepis. Uczciwie rzecz ujmując, mimo żródła pochodzenia sprawia nawet wrażenie czegoś do stolika brydżowego. Jednocześnie ponieważ pozycje są trzy, prlowskie paluszki przegrywają z kretesem.

Slané mandlové koláčky

150 g mąki

150 g sera

150 g masła

sól

1 jajko do potarcia

do posypania

słodka papryka

kminek

50 g migdałów w płatkach

tłuszcz do wysmarowania blaszki

Mąkę mieszamy ze startym serem, masłem, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy gładkie ciasto. Odkładamy do lodówki, żeby ciasto odpoczęło, następnie wykrawamy okrągłe ciasteczka, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy słodką papryką, kminkiem, startym serem i płatkami migdałowymi. W nagrzanym do 180 C piekarniku pieczemy do złotego koloru.

Slané škvarkové tyčky

300 g mąki krupczatki

120 g skwarek

100 g tartego sera

2 jajka

2 łyżki białego wina lub wody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

sól

kminek

1 jajko do potarcia

tłuszcz do wysmarowania blaszki

Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy wodę lub wino, wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie rozwałkowujemy i tniemy na wąskie paski, pocieramy jajkiem, obsypujemy solą i kminkiem i pieczemy na żółty kolor.

Parmazánové tyčky

150 g mąki

140 tartego parmezanu

łyżkę słodkiej śmietany lub mleka

szczypta mielonej papryki

1 jajko do potarcia

kminek do posypania

tłuszcz do wysmarowania blaszki

Wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie rozwałkowujemy i tniemy na wąskie paski, pocieramy jajkiem, obsypujemy solą i kminkiem i pieczemy na żółty kolor.

Photo © czechypopolsku.pl

Similar Posts