Tyčky a koláčky-czyli kilka świątecznych przepisów z przeznaczeniem do brydża.
To jeszcze nie będzie żaden właściwy świąteczny przepis. Uczciwie rzecz ujmując, mimo żródła pochodzenia sprawia nawet wrażenie czegoś do stolika brydżowego. Jednocześnie ponieważ pozycje są trzy, prlowskie paluszki przegrywają z kretesem.
Slané mandlové koláčky
150 g mąki
150 g sera
150 g masła
sól
1 jajko do potarcia
do posypania
słodka papryka
kminek
50 g migdałów w płatkach
tłuszcz do wysmarowania blaszki
Mąkę mieszamy ze startym serem, masłem, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy gładkie ciasto. Odkładamy do lodówki, żeby ciasto odpoczęło, następnie wykrawamy okrągłe ciasteczka, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy słodką papryką, kminkiem, startym serem i płatkami migdałowymi. W nagrzanym do 180 C piekarniku pieczemy do złotego koloru.
Slané škvarkové tyčky
300 g mąki krupczatki
120 g skwarek
100 g tartego sera
2 jajka
2 łyżki białego wina lub wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
kminek
1 jajko do potarcia
tłuszcz do wysmarowania blaszki
Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy wodę lub wino, wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie rozwałkowujemy i tniemy na wąskie paski, pocieramy jajkiem, obsypujemy solą i kminkiem i pieczemy na żółty kolor.
Parmazánové tyčky
150 g mąki
140 tartego parmezanu
łyżkę słodkiej śmietany lub mleka
szczypta mielonej papryki
1 jajko do potarcia
kminek do posypania
tłuszcz do wysmarowania blaszki
Wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie rozwałkowujemy i tniemy na wąskie paski, pocieramy jajkiem, obsypujemy solą i kminkiem i pieczemy na żółty kolor.
Photo © czechypopolsku.pl