To jeszcze nie będzie żaden właściwy świąteczny przepis. Uczciwie rzecz ujmując, mimo żródła pochodzenia sprawia nawet wrażenie czegoś do stolika brydżowego. Jednocześnie ponieważ pozycje są trzy, prlowskie paluszki przegrywają z kretesem.
Slané mandlové koláčky
150 g mąki
150 g sera
150 g masła
sól
1 jajko do potarcia
do posypania
słodka papryka
kminek
50 g migdałów w płatkach
tłuszcz do wysmarowania blaszki
Mąkę mieszamy ze startym serem, masłem, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy gładkie ciasto. Odkładamy do lodówki, żeby ciasto odpoczęło, następnie wykrawamy okrągłe ciasteczka, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy słodką papryką, kminkiem, startym serem i płatkami migdałowymi. W nagrzanym do 180 C piekarniku pieczemy do złotego koloru.
Slané škvarkové tyčky
300 g mąki krupczatki
120 g skwarek
100 g tartego sera
2 jajka
2 łyżki białego wina lub wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
kminek
1 jajko do potarcia
tłuszcz do wysmarowania blaszki
Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy wodę lub wino, wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie rozwałkowujemy i tniemy na wąskie paski, pocieramy jajkiem, obsypujemy solą i kminkiem i pieczemy na żółty kolor.
Parmazánové tyčky
150 g mąki
140 tartego parmezanu
łyżkę słodkiej śmietany lub mleka
szczypta mielonej papryki
1 jajko do potarcia
kminek do posypania
tłuszcz do wysmarowania blaszki
Wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie rozwałkowujemy i tniemy na wąskie paski, pocieramy jajkiem, obsypujemy solą i kminkiem i pieczemy na żółty kolor.
Photo © czechypopolsku.pl