Pierniczki pardubickie

Pardubické perníčky-czyli chluba tego czeskiego miasta.

Pardubické perníčky-czyli  chluba tego miasta, to zjawisko datowane gdzieś na wiek XVI.  Wówczas to piernikarze – mimo że same pierniki znane były już wcześniej – trafiły one do Pardubic.  Stąd też zapewne fach wyspecjalizowanego w piernikach piekarza, był podówczas bardzo ceniony. Warto nadmienić jednak, że był to delikates skierowany do bogatszych domów. Wtedy też zrodziło się porzekadło ”já ti povím, zač je v Pardubicích perník”. Odnosiło się prawdopodobnie do powszechnej w Pardubicach drożyzny, a piernik obok jadła i noclegu dla całej świty czy eskorty miał być tego przykładem.

Masowa produkcja pardubickich pierników zaczęła się dopiero w wieku XIX.  Od tego mniej więcej czasu też Pardubické perníčky przyniosły temu miastu sławę. Dziś – a dodam że moja wizyta w tym mieście miała miejsce ledwie kilka miesięcy temu – piernik chyba nie jest już na tyle silnym zjawiskiem. Jest widoczny, wciąż do kupienia, ale nieuprzedzony o tradycji, pewnie bym jej z miastem nie kojarzył. Być może przyćmiła by go nawet wypita w drodze na Stare Miasto przeciętna Třináctka Pivovaru Pernštejn z kija, wypita w ich firmowej gospodzie.

Gdy jednak przyjmiemy świąteczny czas i obietnicę co najmniej kilku świątecznych czeskich przepisów, pardubické perníčky wśród nich być powinny. Przepis pochodzi od pardubickiego piernikarza Pavla Janoše, z którego wypiekami możecie się podczas wizyty w Pardubicach zapoznać.

Co więc potrzebujemy:

700 g mąki pszennej

200 g cukru pudru

200 g miodu

50 g morelowego dżemu

50 g masła

4 jajka

15 sody oczyszczonej

2-3 łyżeczki przyprawy do piernika

Polewa

2 białka

350 g cukru pudru

sok z cytryny

Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, cukrem pudrem i przyprawą do piernika, następnie dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy jednolite ciasto. Odkładamy do lodówki, żeby ciasto odpoczęło nawet do dwóch dni.  Po ich upłynięciu ciasto wyciągamy,  rozwałkowujemy i wycinamy ulubione kształty. Następnie pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut.

Przygotowujemy następnie polewę ucierając białka z cukrem i sokiem z cytryny. Polewa musi być na tyle gęsta, aby przez problemu dało się nią zdobić pierniki, Jeżeli jest za rzadka można dodać jeszcze trochę cukru pudru.

Dobrou chuť

Similar Posts