Mramorová třívrstvá bábovka to nasz typ na tegoroczne Święta Wielkanocne. Był kiedyś drożdżowy Mazanec, Velikonoční jidáše, Velikonoční hlavička, teraz przyszedł czas na babkę. Mramorová třívrstvá bábovka to babka z czymś ekstra w postaci trzeciej warstwy. Niby nic, rezultat całkiem okazały, a rozdzielanie na trzy części w trakcie jej przygotowania, nie powinno przekroczyć umiejętności umiarkowanie wykwalifikowanej kucharki.
Składniki:
170 g
4 jajka
300 g cukru pudru
Starta skórka z ½ części cytryny
350 g mąki krupczatki
1 opakowanie proszku do pieczenia
Szczypta soli
6 łyżek mleka
200 g startej czekolady
3 łyżki kakao
4 łyżki czerwonego syropu (może być porzeczkowy, malinowy, truskawkowy, wiśniowy)
masło do wysmarowania foremki
bułka tarta do wysypania formy
cukier puder do posypania
Przygotowujemy formę na babkę smarując ją masłem i posypujemy bułka tartą. Następnie bierzemy miękkie masło, rozdzielamy żółtka od białek i oddajemy je do masła, kolejno skórkę otartą z cytryn, cukier puder i ucieramy około 10 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane składniki mieszamy naprzemiennie z ubitym masłem. Ciasto rozdzielamy na 3 części. Do jednej dodajemy czekoladę i kakao, do drugiej czerwony syrop. Mieszamy delikatnie. Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Do formy przekładamy ciasto łyżkami, tak, aby powstał marmurek. Pieczemy ok 45-60 minut. Wyciągamy do wystygnięcia. Mramorová třívrstvá bábovka na koniec zostaje oprószona cukrem pudrem i gotowe.
Dobrou chuť
Photo © czechypopolsku.pl