Kontrabáš na stole

Valašský Kontrabáš to już nasza trzecia propozycja z Kraju Wałachów. Były znane wszystkim ze świątecznych targów Valašské frgále, były też bliskie naszym sercom Valašské Podplameníky, a teraz przyszedł czas na kolejną. Dzisiejszy Valašský Kontrabáš to z kolei pomysł na pożywną grykę, która z powodzeniem hodowana w tym regionie od XVI wieku, wraz z wędzonym mięsem i ziemniakiem to pomysł zupełnie trywialny. Oczywiście w regionie tym każdy dom dorzuci swoje wariacje na bazie tych paru składników i przypraw. Wierzymy też, że Valašský Kontrabáš jest szansą dla niechętnych gryce.

Valašský kontrabáš wymaga:

750 g ziemniaków

200 g kaszy gryczanej

200 g wędzonego mięsa ( to jakiego rodzaju mięso to będzie zależy jedynie od was, w wersji wegańskiej mogłoby być wędzone tofu)

4 ząbki czosnku

2 cebule

majeranek

sól

pieprz

tłuszcz (smalec)

kminek

Kaszę gryczaną gotujemy do miękka, cebulę kroimy w kostkę i dusimy na tłuszczu, dodajemy pokrojone na kostki wędzone mięso i podsmażamy. Ziemniaki ugotujemy, po ugotowaniu kroimy, solimy i dodajemy kminku. Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy kaszę, cebulę z wędzonym mięsem, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i pieprz. Wszystko to dokładnie mieszamy, wkładamy do naczynia do zapiekania wysmarowanego tłuszczem i zapiekamy przez 20 minut. Valašský Kontrabáš podaje się z kiszonym ogórkiem lub kiszoną kapustą.

Dobrou chuť

Photo © czechypopolsku.pl

Similar Posts