Strudel kapucyński

Kapucinský štrúdl to kolejna pozycja z bardzo mocnej reprezentacji „ czeskich drożdżowych”. Prochu nie wymyślamy, były czeskie buchty, kynutý jablečný koláč, luhačovické převalované šátečky, hanácké kokrháče, był borůvkový a švestkový koláč, buďáky. Czasem było podobnie, często inaczej, niemal zawsze bardzo smacznie. Tym razem wyszło w formie rolady.
Składniki
Zaczyn
21 g drożdży
1 łyżka cukru
100 ml letniego mleka
Ciasto
280 g mąki
140 g masła
1 żółtko
2 jajka
szczypta soli
mąka do podsypania ciasta
Nadzienie
3 gruszki
150 g konfitury morelowej
70 g suszonej żurawiny
1 łyżeczka cynamonu
100 g mielonych orzechów albo migdałów
5 łyżek rumu
Kruszonka
25 g masła
50 g cukru
50 g mąki
Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże rozdrabniamy, dodajemy do letniego mleka wraz z łyżką cukru, wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Mąkę przesiewamy, następnie wrzucamy do niej pokrojone na drobno masło, dodajemy jajko i żółtko, solimy, wlewamy zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto. Posypujemy mąką i zakryte odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę mieszając wszystkie składniki. Następnie gruszki obieramy, wycinamy gniazda i kroimy na kosteczkę. Ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką stole roboczym, aby miało kształt prostokąta o grubości 5 mm. Tak przygotowane ciasto smarujemy konfiturą morelową, pamiętając aby zostawić około 1 cm od brzegu powierzchni bez konfitury. Kapucinský štrúdl posypujemy gruszką, orzechami albo migdałami, pokropimy rumem, dorzucimy żurawinę i posypiemy cynamonem. Nadajemy ciastu kształt rolady, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Pieczemy około 30 minut. Następnie wyciągamy i czekamy aż kapucinský štrúdl wystygnie.


Dobrou chuť


Photo © czechypopolsku.pl

Similar Posts