Kapr na modro na talerzu

Kapr na modro to jeden z dwóch najbardziej znanych czeskich pomysłów na karpia. Ten drugi to Kapr na černo. Dziś w poszanowaniu instagramowej demokracji wygrywa Kapr na modro – tak po prostu wybraliście. Przepis jest prosty, nie jesteśmy przekonani, czy stanowi alternatywę dla polskiego wigilijnego karpia, niech więc będzie wyborem dla koneserów. U nas zagościł wcześniej, bowiem polskiego zwyczaju nie uda mu się wyprzeć. Koniec końców niech stosunek do Kapra na modro będzie waszym wyborem!

Składniki

1 płat karpia

szklanka octu do zagotowania i szczypta soli

1,5 litra wody

Skórka z cytryny

Pół cebuli

1 marchewka

1 mała pietruszka

kawałek selera

kilka ziarenek pieprzu

kilka ziaren ziela angielskiego

dwa listki laurowe

¼ lita białego wina

Parę kropel soku z cytryny

łyżeczka octu

szczypta soli

szczypta tymianku

W garnku zagotujemy szklankę octu z odrobiną soli, wkładamy do tego octu pokrojonego karpia, którego na chwilę zanurzamy, następnie wyciągamy i odkładamy na bok.

W osolonej wodzie z dodatkiem soli, octu, soku z cytryny, wina i przypraw, gotujemy pokrojone warzywa. Wino ma być białe, rodzaj nie ma tu znaczenia. Gdy warzywa będę dość miękkie, wkładamy do garnka karpia skórą do dołu i wszystko razem gotujemy, pamiętając aby karp się nie rozpadł. Po uzyskaniu pełnej miękkości warzyw i karpi, a wykładamy go na talerze i podajemy w towarzystwie ugotowanych warzyw.

Dobrou chuť

Photo © czechypopolsku.pl

Similar Posts