Jogurtová bábovka w Wielkanoc chyba nie brzmi przesadnie wywrotowo. Zniosą ją nasze babcie czuwające nad czystością kulinarnego repertuaru na czas świąt Wielkiej Nocy, nikt się o nią nie pokłóci…można ostatecznie spróbować. W zasadzie można jej dla towarzystwa również upiec polski odpowiednik…..choć w zasadzie po co. Ostatecznie jajco, żurek i takie tam ze stołu nie znikną. My osobiście polecamy drobny eksperyment, bo przecież Jogurtová bábovka może się okazać też częścią większych zmian spod znaku naszych południowych sąsiadów na przyszłość.
Co potrzebujemy:
3 jajka
200 g cukru
20 g cukru
100 g oleju słonecznikowego
200 g jogurtu
200 g mąki
12 g proszku do pieczenia
25 g kakao
masło do wysmarowania formy, mąka do obsypania formy
cukier puder do oprószenia mąki
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C, formę wysmarujemy masłem i obsypiemy mąką. Jajka, cukier i cukier waniliowy ucieramy na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty aż do powstania piany. Dodajemy olej, jogurt, mąkę zmieszaną z proszkiem i mieszamy na małych obrotach przez około 2 minut. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Do wcześniej przygotowanej formy wlewamy najpierw ciasto jasne, a następnie ciasto ciemne. Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy ok. 30 minutach. Wyciągamy upieczoną babkę i zostawiamy ją w formie przez 5 minut, aby trochę ostygła. Na końcu wyciągamy babkę z formy i pozwalamy jej zupełnie wystygnąć, aby przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dobrou chuť
Photo © czechypopolsku.pl