Jemný borůvkový koláč to przede wszystkim proste ucierane ciasto sezonowe. Wynalezione gdzieś wśród czeskich przepisów ma dosyć międzynarodowy charakter. Umiemy sobie taki jemný borůvkový koláč wyobrazić zupełnie wszędzie. Szczypta oryginalności to tutaj tylko dodanie tartego piernika w miejsce kruszonki, co dodaje ciastu korzennego smaku. Później i wcześniej jest jednak zwyczajnie, co nie znaczy, że nie jest smacznie.
Składniki:
4 jajka
150 g masła
180 g cukru pudru
250 g mąki krupczatki
0,5 opakowania proszku do pieczenia
150 ml mleka
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z cytryny
łuszcz do wymazania formy do pieczenia i mąka do jej wysypania
600 g jagód/borówek
150 g tartego piernika lub kruszonki
Kruszonka
120 g mąki
80 g masła
80 g cukru
Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy z połową cukru dodając kolejno 4 żółtka. Następnie wlewamy powoli mleko, dodajemy przesianą przez sitko mąkę, sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Białka i pozostały cukier ubijamy na sztywno. Tak przygotowane dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto, wykładamy na nie jagody i posypujemy startym piernikiem bądź kruszonką, którą przygotowujemy w ten sposób, że dokładnie łączymy wszystkie składniki. Piekarnik nagrzewamy do 160-170℃. Jemný borůvkový koláč pieczemy aż do tzw. suchego patyczka.
Dobrou chuť
Z innych wpisów polecamy: Kynuté kremrole czyli na drożdżowo i z morelową konfiturą, Rohlíky czyli Czecha dzień powszedni, Czech namiotową porą czyli uwag kilka polskiego ćwirka, Horalky-czyli w domowej wersji i bez oleju palmowego, Utopence-czyli po prostu topielce.
Photo © czechypopolsku.pl