Ciasto gruszkowe

Francouzský hruškový koláč-czyli reprezentant nurtu ciasta francuskiego.

Hruškový koláč biorąc pod uwagę sławne kremrole, to w czeskiej kuchni zdecydowanie mniej sławny reprezentant nurtu ciasta francuskiego. Nie każdy za francuskim przepada, my nie należymy do jego admiratorów. Kremrole w wydaniu supermarketowym to też nic specjalnego, choć zrobione w domowych warunkach urzeka niemal wszystkich. Czy hruškový koláč jednak należy do tego samego grona oceniajcie sami.
Składniki:
3 gruszki
300 g ciasta francuskiego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
mąka do podsypania
jajko na potarcie ciasta
krem
3 jajka
150 g cukru
60 g mąki
150 ml gorącego mleka
1 laska wanilii
125 ml śmietany 36%


Rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy do momentu utworzenia się piany, następnie delikatnie dodajemy mąkę. Zalewamy to wszystko gorącym mlekiem, wrzucamy laskę wanilii i ucieramy w kąpieli wodnej (stawiamy garnek z wodą na ogniu i nakładamy na garnek miskę lub inny mniejszy garnek z masą żółtkową) około 30 minut. Po tym czasie krem odstawiamy i ubijamy białka , a następnie śmietanę na sztywno. Do ostudzonego kremu dodajemy kolejno białka i ubitą śmietanę.
Gruszki obieramy, wycinamy gniazda i kroimy bardzo cienko. Bierzemy ciasto francuskie i wykładamy na podsypaną mąką powierzchnię roboczą. Ciasto rozwałkowujemy, aby miało 3-5 mm. Przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.  Nastawiamy piekarnik na 180° C. Na ciasto wykładamy wcześniej przygotowany krem pamiętając, aby zostawić na obrzeżach 2 cm ciasta, które zagniemy środka, by zapobiec wypłynięciu kremu. Na krem układamy cienko pokrojone gruszki, posypujemy je cukrem i cynamonem, a ranty ciasta smarujemy jajkiem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok.15-20 minut, pamiętając, by ciasto nie przypaliło się od spodu. Po wyciągnięciu z piekarnika hruškový koláč odkładamy do wystygnięcia.


Dobrou chuť


Photo © czechypopolsku.pl

Similar Posts