Dort z ovesných vloček válečný to kolejna z propozycji naszych czeskich tortów. Tu jedynie zabawiliśmy się w odrobinę pozorów w postaci płatków owsianych. W istocie przecież nikt nam nie uwierzy, że tort może być zdrowy. Choć niech przynajmniej będzie, że ma dużo błonnika.
Czego potrzebujemy:
100 g cukru pudru
½ paczki budyniu waniliowego
200 g płatków owsianych
100 g mąki
½ paczki proszku do pieczenia
mleko według potrzeby tak ok. 1 szklanki
1 żółtko
2 białka
szczypta cynamonu
masło i mąka do wysypania blaszki
Polewa
150 g cukru pudru
1 białko
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkiem. Następnie dodajemy płatki owsiane, budyń mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko, dodajemy mleko, tak aby trochę rozrzedzić konsystencję ciasta. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno. Delikatnie mieszamy z przygotowanym ciastem. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Smarujemy blaszkę i wysypujemy ją mąką. Pieczemy aż do „suchego patyczka”. Gdy wystygnie cukier ucieramy z białkiem na gładką masę i polewamy nią ciasto.
Dobrou chuť