Česká vánoční bonboniéra to nasz prywatny wybór spośród wielu czeskich Bożonarodzeniowych przysmaków. Piekarnik tym razem omijamy szerokim łukiem, a skupiamy na tych kilku składnikach i ręcznej robocie. Efekt zaskakuje estetyką i smakiem, jest niezłym wyborem dla korzystających z diety bezglutenowej, a w dodatku kosztuje niewiele czasu. Jednocześnie stanowi świetną alternatywę dla Vánočního cukroví. Nasza Česká vánoční bonboniéra to wybór pięciu pralinek, w których figuruje głównie czekolada, kakao, garść bakalii, trochę alkoholu plus to co pod ręką: masło, jajko czy śmietana. Niezależnie jednak od pozornie małego bogactwa składników, końcowy efekt miło zaskakuje. Podsumowując więc nasza subiektywnie dobrana Česká vánoční bonboniéra to: Čokoládové kuličky, Kokosové kuličky, Šlehačkové kuličky, Mandlové hrudky horké, oraz Mandlové hrudky mlečné -według nas całkiem mocny Bożonarodzeniowy delikates.

Čokoládové kuličky

100 g startej czekolady do gotowania

30 g kakao

30 g cukru pudru

80 g mielonych orzechów albo migdałów

1 białko

3 łyżeczki rumu

Do obtoczenia kulek

1 łyżka startej czekolady (co najmniej 75% zawartości kakao)

1 łyżka mielonych orzechów lub migdałów

Nadzienie

1 łyżka miękkiego masła

1 ugotowane żółtko

3 łyżeczki rumu

1 łyżeczka cukru

Czekoladę, kakao, cukier puder, orzechy lub migdały, białko i rum mieszamy dokładnie. Wszystkie składniki nadzienia również mieszamy.  Następnie rozdzielamy zmieszane składniki na kulki w małe placuszki i nakładamy na nie nadzienie. Delikatnie zamykamy i tworzymy z nich kuleczki, które obtaczamy w czekoladzie z orzechami lub migdałami.

Kokosové kuličky

200 g wiórków kokosowych

100 ml mleka skondensowanego lub śmietany

100 g migdałów

kokos na obtoczenie

Wiórki kokosowe mieszamy z mlekiem skondensowanym i wkładamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie migdały zalewamy gorącą wodą, chwilę trzymamy, a następnie obieramy ze skórki. Po wyciągnięciu masy kokosowej z lodówki tworzymy z niej kulki. Do każdej kulki wkładamy po migdale. Tak przygotowane obtaczamy jeszcze w wiórkach kokosowych.

Šlehačkové kuličky

250 śmietany kremówki

300 g gorzkiej czekolady

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki gotujemy na małym ogniu aż do połączenia. Po ostudzeniu gęsty krem włożymy do zamrażalki, aby stwardniał. Po wyciagnięciu tworzy on kuleczki, które możemy obtoczyć w orzechach.

Mandlové hrudky horké

100 g czekolady do gotowania

30 g masła

1 łyżeczka kakao

1 łyżeczka cukru pudru

100 g zmielonych grubo migdałów

2 łyżki likieru Amaretto, rumu lub innego likieru

Czekoladę, masło, kakao, cukier puder rozpuszczamy w wodnej kąpieli, a następnie dodajemy migdały i likier. Przy pomocy łyżeczki tworzymy małe kopczyki i wykładamy na papier, oraz zostawiamy do wystygnięcia.

Mandlové hrudky mlečné

100 g mlecznej czekolady

20 g masła

100 g płatków migdałowych

2 łyżki likieru Amaretto, rumu lub innego likieru

Czekoladę, masło rozpuszczamy w wodnej kąpieli, a następnie dodajemy migdały i likier .Przy pomocy łyżeczki tworzymy małe kopczyki i wykładamy na papier, oraz zostawiamy do wystygnięcia.

Dobrou chuť

Z innych wpisów polecamy: Hřibjanka-czyli kartoflanka z Moraw, Litý kynutý koláč-czyli bezpretensjonalnie i po czesku, Cafe. Bar. Letka-czyli gdzie w Pradze jadać śniadania, Malý svět techniky U6-czyli Ostrawa z bajtlem, Česká Skalice-czyli drugi z nieoczywistych czeskich typów wakacyjnych. 

Photo © czechypopolsku.pl