Bábovka poválečná s pudinkovým práškem idealnie wpasowuje się w czas zabieganych świąt wielkanocnych. Ponieważ jednocześnie właśnie wtedy odżywa temat wielkanocnej babki, przyszykowaliśmy naszą skromną propozycję z powojennych Czech. Bábovka poválečná s pudinkovým práškem bowiem wymagała składników, którymi podówczas dysponowała niemal każda kuchnia. Jednocześnie wbrew jej dość pospolitemu składowi, wypadała na tle konkurencji bardzo aromatycznie.
Składniki:
70 g tłuszczu (masło, margaryna)
150 g cukru
1 jajko
250 g mąki krupczatki
250 ml mleka
1 opakowanie proszku do pieczenia (13g)
starta skórka z pomarańczy
1 opakowanie waniliowego budyniu
tłuszcz i mąka do wysmarowania i wysypania formy na babkę
Tłuszcz ubijamy razem z jajkiem i cukrem, dodajemy budyń wymieszany z mlekiem, oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i startą skórką z pomarańczy. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170°C. Smarujemy formę na babkę i obsypujemy ją mąką. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu z piekarnika Bábovka poválečná s pudinkovým práškem zostaje odstawiona do wystygnięcia. Przed podaniem oprószamy babkę cukrem(można zrobić również lukier). Do babki można dodać też orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce, albo 2 łyżki przesianego kakao, pamiętając jednak aby wtedy dodać dodatkowe 4 łyżki mleka.
Dobrou chuť
Z innych wpisów polecamy: Vdolky czyli słowacka i czeska wariacja tego samego pączkowego tematu, Vídeňské koblíhy czyli etnicznie czystokrewne czeskie pączusie, Chlebíčky i pomazánka razy pięć czyli w stylu retro sylwestrową porą, Rohlíky czyli Czecha dzień powszedni, Czeska pivo i knedliki czyli hucpa pod czeską banderą, Restaurace u Vávry czyli czeska pijalnia z aspiracjami.
Photo © czechypopolsku.pl