Powojenna babka

Bábovka poválečná s pudinkovým práškem idealnie wpasowuje się w czas zabieganych świąt wielkanocnych. Ponieważ jednocześnie właśnie wtedy odżywa temat wielkanocnej babki, przyszykowaliśmy naszą skromną propozycję z powojennych Czech. Bábovka poválečná s pudinkovým práškem bowiem wymagała składników, którymi podówczas dysponowała niemal każda kuchnia. Jednocześnie wbrew jej dość pospolitemu składowi, wypadała na tle konkurencji bardzo aromatycznie.

Składniki:

70 g tłuszczu (masło, margaryna)

150 g cukru

1 jajko

250 g mąki krupczatki

250 ml mleka

1 opakowanie proszku do pieczenia (13g)

starta skórka z pomarańczy                                                                                                                

1 opakowanie waniliowego budyniu

tłuszcz i mąka do wysmarowania i wysypania formy na babkę

Tłuszcz ubijamy razem z jajkiem i cukrem, dodajemy  budyń wymieszany z mlekiem, oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i startą skórką z pomarańczy. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170°C. Smarujemy formę na babkę i obsypujemy ją  mąką. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu z piekarnika Bábovka poválečná s pudinkovým práškem zostaje odstawiona do wystygnięcia. Przed podaniem oprószamy babkę cukrem(można zrobić również lukier). Do babki można dodać też orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce, albo 2 łyżki przesianego kakao, pamiętając jednak aby wtedy dodać dodatkowe 4 łyżki mleka.

Dobrou chuť

Z innych wpisów polecamy: Vdolky czyli słowacka i czeska wariacja tego samego pączkowego tematu, Vídeňské koblíhy czyli etnicznie czystokrewne czeskie pączusie, Chlebíčky i pomazánka razy pięć czyli w stylu retro sylwestrową porą, Rohlíky czyli Czecha dzień powszedni, Czeska pivo i knedliki czyli hucpa pod czeską banderą, Restaurace u Vávry czyli czeska pijalnia z aspiracjami.

Photo © czechypopolsku.pl

Similar Posts