Trojdílný punčový dort, czy w zasadzie sam jeszcze punčový dort, to czeska kawiarniana klasyka. Tu dochodzi dodatkowa komplikacja, bo czekolada i biszkopt w sąsiedztwie mają i migdał. Sam z kolei punč w nazwie, to efekt dodania rumu (może być i ten czeski z rumem nie mający wiele wspólnego). Wszystko to trwa, ale warte jest każdej poświęconej minuty, bo wychodzi bardzo efektownie.
Ciasto biszkoptowe
6 jajek żółtka i białka oddzielnie
110 g cukru
110 g mąki
1 łyżka rumu
50 g rozpuszczonego masła
Ciasto migdałowe
30 g mielonych migdałów
80 g cukru pudru
4 białka
20 g mąki
Ciasto czekoladowe
40 g masła
4 jajka żółtka i białka osobno
60 g cukru
30 g kakao
50 g rozpuszczonej czekolady
10 g mąki
Krem
350 g masła*
200 g cukru pudru
1 laska wanilii
2 łyżki rumu
2 żółtka
50 g rozpuszczonej czekolady
Ponadto masło na wymazanie formy i bułka tarta do wysypania foremki
Piekarnik rozgrzewamy do 160°C, foremkę smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą i kolejno przygotowujemy trzy rodzaje ciasta. Zaczynamy od biszkoptowego. Najpierw ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie dodajemy kolejno żółtka, cukier i mąkę, potem rum i rozpuszczone masło. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 20-30 minut albo do momentu, gdy po sprawdzeniu patyczek jest suchy. Po ostygnięciu ciasta wyciągamy je z formy i przygotowujemy kolejne ciasto migdałowe. Mieszamy migdały z jednym białkiem i 30 g cukru pudru, pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą migdałową, pozostałym cukrem i mąką, a następnie przekładamy do wcześniej przygotowanej formy i pieczemy również w 160°C około 25-30 minut. Po wystygnięciu ciasto wyciągamy z formy i przygotowujemy ostanie ciasto czekoladowe. Przy tym cieście rozgrzewany piekarnik do 180°C. Ucieramy masło i kolejno dodajemy żółtka, kakao, mąkę, rozpuszczoną czekoladę. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do reszty ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy krem. Ubijamy masło i dodajemy ziarenka wanilii i cukier. Tak przygotowane masło rozdzielamy na dwie części i dodajemy do jednej dwie łyżki rumu a do drugiej dwa żółtka i rozpuszczoną czekoladę. Czekoladowe i biszkoptowe ciasto dzielimy na dwie części. Trojdílný punčový dort układamy od części czekoladowej, którą smarujemy kremem rumowym. Dalej dajemy część biszkoptową i smarujemy ją kremem czekoladowym. Potem dajemy ciasto migdałowe i smarujemy je kremem rumowym, ciasto czekoladowe także smarujemy kremem rumowym, a ciasto biszkoptowe kremem czekoladowym. Jeżeli chcemy, aby trojdílný punčový dort był wykończony kremem*, to musimy w zależności od tego, jakim rodzajem kremu chcemy tort wykończyć, bądź użyć dodatkowo 150 g masła, 100 g cukru pudru, 50 g czekolady, dwa żółtka i połowę laski wanilii, lub też masło, cukier, dwie łyżeczki rumu i połowę laski wanilii. Można również trojdílný punčový dort wykończyć polewą czekoladową.
Dobrou chuť
Photo © czechypopolsku.pl