Drożdżowe ciasto na obrusie

Litý kynutý koláč to bezpretensjonalne sezonowe ciasto z makiem i owocami. Mak u każdej szanującej się gospodyni ma swoje miejsce niezależnie od pory roku. Owoce to z kolei 400 gram według własnego uznania. W oryginalnym przepisie podano morele, porzeczki, mirabelki i śliwki. Nasz litý kynutý koláč zadowolił się śliwkami, choć sami niczego nie sugerujemy. Nam smakowało w tym zestawieniu.

Zaczyn

50 ml letniego mleka

1 łyżeczka cukru

21 g drożdży

Ciasto

150 g mąki pszennej

150 g mąki pszennej pełnoziarnistej

szczypta soli

50 g cukru

2 żółtka

200 ml mleka

80 g rozpuszczonego mleka

Mąka pszenna do podsypania mąki

Rozpuszczone masło do polania ciasta

Cukier puder do posypania ciasta

Nadzienie

400 g owoców sezonowych (morele, porzeczka, mirabelki, śliwki)

100 mielonego maku

Kruszonka

50 g masła

100 g mąki

100 g cukru

Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Rozdrabniamy drożdże, zalewamy letnim mlekiem, dosypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia. Kolejno przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, następnie cukier, żółtka, wlewamy mleko, zaczyn, rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto łyżką. Jest ono rzadkie i ma konsystencję odrobinę gęstszą niż ciasto na naleśniki. Tak przygotowane ciasto, posypujemy mąką i pod przykryciem zostawiamy do wyrośnięcia. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na formę, wykładamy na nie owoce, posypujemy makiem i przygotowaną kruszonką, na którą składniki uprzednio dokładanie mieszamy. Tak przygotowany litý kynutý koláč wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut. Po wyciągnięciu polewamy go rozpuszczonym masłem, a gdy wystygnie oprószamy cukrem pudrem.

Dobrou chuť

Photo © czechypopolsku.pl

Similar Posts