Litý kynutý koláč to bezpretensjonalne sezonowe ciasto z makiem i owocami. Mak u każdej szanującej się gospodyni ma swoje miejsce niezależnie od pory roku. Owoce to z kolei 400 gram według własnego uznania. W oryginalnym przepisie podano morele, porzeczki, mirabelki i śliwki. Nasz litý kynutý koláč zadowolił się śliwkami, choć sami niczego nie sugerujemy. Nam smakowało w tym zestawieniu.
Zaczyn
50 ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru
21 g drożdży
Ciasto
150 g mąki pszennej
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
szczypta soli
50 g cukru
2 żółtka
200 ml mleka
80 g rozpuszczonego mleka
Mąka pszenna do podsypania mąki
Rozpuszczone masło do polania ciasta
Cukier puder do posypania ciasta
Nadzienie
400 g owoców sezonowych (morele, porzeczka, mirabelki, śliwki)
100 mielonego maku
Kruszonka
50 g masła
100 g mąki
100 g cukru
Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Rozdrabniamy drożdże, zalewamy letnim mlekiem, dosypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia. Kolejno przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, następnie cukier, żółtka, wlewamy mleko, zaczyn, rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto łyżką. Jest ono rzadkie i ma konsystencję odrobinę gęstszą niż ciasto na naleśniki. Tak przygotowane ciasto, posypujemy mąką i pod przykryciem zostawiamy do wyrośnięcia. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na formę, wykładamy na nie owoce, posypujemy makiem i przygotowaną kruszonką, na którą składniki uprzednio dokładanie mieszamy. Tak przygotowany litý kynutý koláč wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut. Po wyciągnięciu polewamy go rozpuszczonym masłem, a gdy wystygnie oprószamy cukrem pudrem.
Dobrou chuť
Photo © czechypopolsku.pl