Drożdżowe ciasto z jabłkami

Kynutý jablečný koláč czyli nasz drożdżowy jabłecznik o odrobinę bardziej wytrawnym smaku. Dla tych lubiących słodsze ciasta, sugerujemy dodanie większej ilości cukru. Z porównań wybieramy, że Kynutý jablečný koláč może być świetnym zastępstwem dla polskiej drożdżówki z jabłkiem.
Składniki
400 g mąki pszennej
½ kostki drożdży (z 42 g kostki)
1 łyżeczka cukru
4 łyżki mleka
40 g masła (w oryginalnym przepisie jest to smalec)
40 g cukru pudru
1 jajko
sól
skórka otarta z cytryny
250 mleka
tłuszcz do wysmarowania formy
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
750 g jabłek
cukier według potrzeb smakowych
cynamon
Z drożdży, 4 łyżek mleka i jednej łyżeczki cukru robimy zaczyn. Przykrywamy, aby wyrósł. Następnie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy szczyptę soli, rozpuszczone masło, cukier, jajko i otartą skórkę z cytryny. Na końcu dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Będzie nieco rzadsze niż zazwyczaj bywa ciasto drożdżowe. Tak wyrobione ciasto oprószamy mąką i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 45 minut. Kolejno przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Formujemy ciasto tak, aby forma wyłożona była ciastem na dnie i na bokach formy, aby w środku ułożyć jabłka. Jabłka kroimy na ósemki, układamy na cieście, posypujemy otartą skórką z cytryny, cukrem i cynamonem. Ponownie odkładamy ciasto do wyrośnięcia. Przed włożeniem ciasta do piekarnika, jego brzegi smarujemy rozpuszczonym masłem. Piekarnik nagrzewamy na 160°C i wkładamy ciasto. Temperaturę zwiększamy w trakcie pieczenia do 180°C. Po upieczeniu odkładamy Kynutý jablečný koláč do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy go jeszcze cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym i gotowe.


Dobrou chuť


Photo © czechypopolsku.pl
 
 
 

Similar Posts