Jemné buchty trudno ochrzcić inaczej niż czeską klasyką. Przepisów są tuziny, gospodynie po grobową deskę skrywają swoje dorzucane co nieco, ale prawda jest jedna: gdy trzymasz się sztuki, buchty rzadko zawodzą. Tu przymiotnik, którym je opatrzyliśmy jest tu nie z przypadku-są wyjątkowo delikatne.
Co potrzebują nasze jemné buchty:
Zaczyn:
1 łyżeczka cukru
100 ml letniego mleka
21g drożdży
Ciasto:
150 mleka
3 żółtka
1 jajko
160 g rozpuszczonego mleka
szczypta soli
500 mąki pszennej
4 łyżki cukru
masło do wysmarowania formy
cukier puder
Nadzienie:
100g morelowych powideł (mogą być każde inne wszystko zależy to co kto lubi)
100 g serowego nadzienia
100 g makowego nadzienia
Jemné buchty zaczynamy od zaczynu, rozdrabniamy drożdze i zalewamy je letnim mlekiem. Dosypujemy łyżeczkę cukru, odstawiamy na 10-15 minut. W międzyczasie smarujemy formę masłem.
Ciasto zaczynamy od wymieszania żółtek i jajka w mleku, dodajemy połowę roztopionego masła i solimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i mieszamy wcześniej przygotowane mleko. Na koniec dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy, tak długo ażeby się nie lepiło.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wyrabiamy buchty , dzieląc ciasto na 12 części. Do każdej z nich wkładamy ulubione nadzienie i układamy w formie, smarując każdą pozostałym rozpuszczonym masłem z każdej strony, aby po upieczeniu można je było bez problemu rozdzielić.Odstawiamy jemné buchty na 15 minut i w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 C. Pieczemy około 30 minut. Po wyciągnięciu i wystygnięciu jeszcze nasze jemné buchty tylko oprószamy cukrem pudrem.
Dobrou chuť
Z innych wpisów polecamy: Niech sobie nie myślą, że jesteśmy kolaborantami-czyli łatający historyczne dziury znakomity Piotr M. Majewski, Malý svět techniky U6-czyli Ostrawa z bajtlem, Česká Skalice-czyli nieobiektywny przegląd knajpiany, Výčep korunní-czyli interier, obsługa i szama z innej planety, Utopence-czyli po prostu topielce.
Photo © czechypopolsku.pl