Dziś Hřibjanka, jedna z odmian bramboračky czy jak kto woli kartoflanki z Moraw. Pewnie każda z gospodyń słowackich, czy śląskich ze stażem dorzuci tu swój przepis- dzisiaj jednak niech będzie przepis stamtąd. Jak na późnojesienną porę hřibjanka pasuje przez swoją treściwość idealnie.
Hřibjanka wymaga:
200 g ziemniaków
200 g świeżych grzybów bądź 20 g suszonych (te należy wcześniej namoczyć w wodzie)
1,5 litra wody
200 ml mleka
2 jajka
masło
koperek
ocet
pieprz sól
Cebulę na drobno siekamy i wrzucamy do rozpuszczonego masła robiąc zasmażkę. Do tak przygotowanej zasmażki dolewamy wodę i dokładnie mieszamy. Podobnie jak grzyby, równocześnie kroimy w kostkę też ziemniaki. Dorzucamy je do wody i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż do momentu, aż ziemniaki i grzyby zmiękną. Następnie do 200 ml mleka wbijamy dwa jajka i je rozkłócamy. Tak przygotowane wcześniej mleko wlewamy do zupy i dokładanie mieszamy. Dla smaku możemy jeszcze dodać odrobinę octu. Tak przygotowana hřibjanka ze świeżym koperkiem nadaje się już do podania.
Dobrou chuť
Photo © czechypopolsku.pl