Buchty s jablky, medem a ořechy czyli kolejna wersja drożdżowego fenomenu. Łączy jesienne składniki ergo: jabłka, mak i orzechy, a potem już nowości brak. To jednak nie powinno nas zniechęcać, bo połączenie mimo dania pierwszeństwa przez niżej podpisanego tym klasycznym buchtam z powidłami, nie jest takie złe.
Czego potrzebujemy:
500 g mąki
Sól
2 łyżki smalcu (oleju)
30 g drożdży
3 jajka
Około 250 ml mleka
Tłuszcz do posmarowania bucht i formy do pieczenia
Cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Nadzienie
400 g słodkich jabłek
2 łyżki miodu
2 łyżki posiekanych orzechów
Na początku przygotowujemy zaczyn. Do małej ilości letniego mleka dodajemy łyżkę cukru i rozdrobnione drożdże. Naczynie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, rozgrzany tłuszcz, żółtka i sól. Następnie dodajemy letnie mleko, wyrośnięte drożdże, by wyrobić jednolite ciasto. Po wyrobieniu ciasta posypujemy je mąką, przykrawamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Czekamy aż jabłka puszczą sok, oraz mieszamy je z miodem i posiekanymi orzechami. Po upływie godziny ciasto rozwałkujemy na placek o grubości 1 cm i wycinamy kwadraty o bokach 8×8 cm. Z tak przygotowanego ciasta, formujemy buchty pamiętając, aby je dobrze złączyć. Formę smarujemy tłuszczem i układamy kolejno buchty, każdą smarując z osobna tłuszczem (rozpuszczone masło jest najlepsze).Tak przygotowane buchty odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut, jednocześnie nastawiając piekarnik na 160°C. Jak buchty w piekarniku trochę podrosną, można podwyższyć temperaturę piekarnika o 20°C. Pieczemy do złotego koloru, a po ostudzeniu buchty już tylko posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Dobrou chuť
Photo © czechypopolsku.pl