Rohlíky to coś, co z Czechami, czy wcześniej Czechosłowacją kojarzy się od razu, choć nie każdy musi za nimi przepadać. My ich nie gloryfikujemy, jednocześnie nie pozbawiając uroku. W końcu tenże rohlík nie raz znalazł się w naszych łapach, gdy w pośpiechu trzeba było coś zjeść. Obecne podczas śniadań w hotelach i pensjonatach, obecne w każdym sklepie – słowem trudno się na nie nie natknąć.
Przepis daje 16 sztuk, a więc ilość całkiem pokaźną i godną sporych rozmiarów głodomora. Dodatkowo wobec swej sklepowej konkurencji, są zdecydowanie bardziej pożywne.
20 g świeżych drożdży lub 7, 5 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru pudru
300 ml letniego mleka
500 g pąki pszennej chlebowej
75 g smalcu lub masła
2 łyżeczki soli
1 jajko potrzebne do smarowania rohlíków
Do miski dajemy rozdrobnione drożdże i cukier oraz 100 ml letniego mleka
Mieszamy wszystko i odstawiamy na 10 minut, aby zrobił się zaczyn. Następnie w większej misce umieszczamy pozostałe składniki, dodajemy przygotowany wcześniej zaczyn i około 5 minut zagniatamy ręcznie bądź używamy do tego robota kuchennego z końcówką do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180°C.Blachę wyłożymy papierem do pieczenia. Ciasto rozdzielamy na 16 kawałków. Tak przygotowane ciasto formujemy w kulki i dostawiamy na kolejne 15 minut, aby ciasto odpoczęło. Po upływie tego czasu ciasto nadajemy kształt rohlíka. Najprościej zrobimy to wałkiem. Ciasto rozwałkujemy w taki sposób, aby nadać kształt trójkąta. Następnie rolujemy ten kawałek ciasta zaczynając od spodu trójkąta aż po jego czubek. Przekładamy na blaszkę i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 15 minut aż do zazłocenia się skórki rohlíka.
Dobrou chuť
Photo © czechypopolsku.pl