Víno s rebarborou jest sezonowym alkoholowym pomysłem przy jednym małym warunku. Musi mianowicie przyszły konsument lubić słodkie. Dalej są już bowiem same powody do szybkiej produkcji i konsumpcji. Produkcja nie stwarza większych problemów, a konsumpcja….ta to już kwestia rozłożenia zgodnie z osobistym wektorem czasu. Nie spodziewamy się w związku z powyższym jednak u nikogo żadnych komplikacji.
Składniki
2, 5 kg obranego rabarbaru
2 kg cukru
2 cytryny
4 litry wody
Rabarbar kroimy na kawałki i wkładamy do dużego słoika. Zalewamy wodą i odstawiamy na 10 dni. Po upływie 10 dni wyciskamy z rabarbaru sok i przelewamy do większego naczynia (balonu), a ten zamykamy rurką fermentacyjną. Fermentacja kończy się, gdy wino przestaje musować, co trwa około 4-5 tygodni. Po upływie tego okresu Víno s rebarborou przelewamy przez czystą gazę do butelek, szczelnie zamykamy i odkładamy w chłodne miejsce, aby wino trochę poleżakowało.
Rzecz zdaje się banalnie prosta, a satysfakcja z alkoholu własnej produkcji, nawet z tą odrobiną procentów bardzo cieszy. Życzymy udanej degustacji.
Dobrou chuť
Photo © czechypopolsku.pl