Vídeňský dort à la Sacher-czyli młodszy brat tego Austriaka.
Niby Vídeňský dort à la Sacher to nie to, co jego starszy i szlachetniejszy kolega z Wiednia. Nikt też tak tu nie twierdzi. Ale gdy prześledzicie przepis, zwrócicie uwagę, że nie ujmując temu starszemu, Vídeňský dort à la Sacher to niemal jego brat bliźniak. Zresztą Czesi zdabingowali Bogusława Lindę, dlaczego nie mieliby zdabingować tortu?
Składniki
130 g masła
100 g cukru pudru
6 jajek
130 g gorzkiej czekolady
110 g cukru
130 g mąki
150 g morelowej marmolady
Czekoladowa polewa
300 g cukru
250 g gorzkiej czekolady
125 ml wody
Bita śmietana
250 ml śmietany do ubijania
1 cukier waniliowy
Miękkie masło ucieramy z cukrem, białka oddzielamy od żółtek i kolejno dodajemy do ucieranego masła. Wcześniej przygotowujemy czekoladę, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestygniętą czekoladę dodajemy stopniowo do ucieranej masy. Następnie ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywno. Tak przygotowane delikatnie mieszamy z masą czekoladową i łyżkami dodajemy przesianą mąkę. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Formę o średnic 21 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Ciasto przygotowane przekładamy do formy i pieczemy około 60 minut. Po upieczeniu tort odstawiamy do wystudzenia. Jak już trochę przestygnie wyciągamy ciasto z formy i odkładamy do całkowitego wychłodzenia. Ciasto rozkroimy na dwie części i smarujemy jedną część marmoladą morelową. Na to nakładamy drugą część. Tak przygotowane ciasto oblewamy jeszcze czekoladową polewą, którą przygotowujemy w kąpieli wodnej, rozpuszczając wszystko powoli i mieszając na jednolitą masę. Oczywiście Vídeňský dort à la Sacher podajemy z bitą śmietaną, którą ubijamy ze śmietany i cukru waniliowego.
Dobrou chuť
Photo © czechypopolsku.pl