Tort Sachera

Vídeňský dort à la Sacher-czyli młodszy brat tego Austriaka.

Niby Vídeňský dort à la Sacher to nie to, co  jego starszy i szlachetniejszy kolega z Wiednia. Nikt też tak tu nie twierdzi. Ale gdy prześledzicie przepis, zwrócicie uwagę, że nie ujmując temu starszemu, Vídeňský dort à la Sacher to niemal jego brat bliźniak. Zresztą Czesi zdabingowali Bogusława Lindę, dlaczego nie mieliby zdabingować tortu?

Składniki

130 g masła

100 g cukru pudru

6 jajek

130 g gorzkiej czekolady

110 g cukru

130 g mąki

150 g morelowej marmolady

Czekoladowa polewa

300 g cukru

250 g gorzkiej czekolady

125 ml wody

Bita śmietana

250 ml śmietany do ubijania

1 cukier waniliowy

Miękkie masło ucieramy z cukrem, białka oddzielamy od żółtek i kolejno dodajemy do ucieranego masła. Wcześniej przygotowujemy czekoladę, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestygniętą czekoladę dodajemy stopniowo do ucieranej masy. Następnie ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywno. Tak przygotowane delikatnie mieszamy z masą czekoladową i łyżkami dodajemy przesianą mąkę. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Formę o średnic 21 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Ciasto przygotowane przekładamy do formy i pieczemy około 60 minut. Po upieczeniu tort odstawiamy do wystudzenia. Jak już trochę przestygnie wyciągamy ciasto z formy i odkładamy do całkowitego wychłodzenia. Ciasto rozkroimy na dwie części i smarujemy jedną część marmoladą morelową. Na to nakładamy drugą część. Tak przygotowane ciasto oblewamy jeszcze czekoladową polewą, którą przygotowujemy w kąpieli wodnej, rozpuszczając wszystko powoli i mieszając na jednolitą masę. Oczywiście Vídeňský dort à la Sacher podajemy z bitą śmietaną, którą ubijamy ze śmietany i cukru waniliowego.

Dobrou chuť

Photo © czechypopolsku.pl

Similar Posts