Vanilkové rohlíčky czy po prostu waniliowe rogaliki w smaku są naprawdę fenomenalne. Czechom towarzyszą głównie w święta, choć my myślimy, że trudno sobie ich odmówić o każdej innej porze roku. Nie są ani specjalnie ciężkie, ani też przesłodzone, a odpowiednie proporcje orzechów włoskich i cukru waniliowego powodują, że człowiek konsumuje je hurtowo i to bez żadnych wyrzutów sumienia.

Co potrzebujemy:
400 g pszennej mąki
100 g cukru
100 g masła
100 g smalcu
1 jajko
100 g orzechów włoskich i migdałów drobno zmielonych
cukier waniliowy, cukier puder i cukier zwykły do obtoczenia rogalików

Jeżeli chodzi o foremki do ciastek, vanilkové rohlíčky ich nie potrzebują, wystarczy nadać kształt rogalika kawałkom ciasta, a rogalików z tej ilości składników wychodzi kilkadziesiąt sztuk.
Wszystkie składniki mieszamy. Jeżeli chodzi o smalec, to zamiast niego można dodać masło, ciasteczka nic na tym nie stracą. Tak przygotowane ciasto wkładamy do folii spożywczej i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C. Bierzemy kawałki ciasta i z każdego robimy cienkie wałeczki, z których następnie tworzymy rogaliki. Wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy ok. 4 minut. Po wyciągnięciu rogalików, przekładamy je do mieszanki cukrowej (cukier puder, cukier zwykły, cukier waniliowy), tak aby cukier ładnie przywarł do rogalików. Odstawiamy vanilkové rohlíčky do wystygnięcia i heja….

Dobrou chuť

Z innych wpisów polecamy: Jahody v teplé vanilkové pěně-czyli truskawkową porą, Dort Pišingr-czyli już nie mylić z andrutem przekładanym masą, Kynuté kremrole-czyli na drożdżowo i z morelową konfiturą, Mramorová třívrstvá bábovka-czyli super babka, Tyčky a koláčky-czyli kilka świątecznych przepisów z przeznaczeniem do brydża.

Photo © czechypopolsku.p