Rumfordská polévka to zupa o dość ciekawej historii. Przepis na tę sycąca zupę pochodzi bowiem z XVIII wieku. Wtedy to, by zabezpieczyć ludzi przed głodem, który w tamtym czasie groził Bawarii, hrabia Benjamin Rumford zaserwował ją po raz pierwszy. Krótko po tym przepis na tę zupę szybko rozniósł się po całej Europie i za to Benjamin Thornsen dostał tytuł szlachecki (hrabia Benjamin Rumford). O tej zupie wspomina również Božena Němcová w swojej książce V zámku a v podzámčí – zresztą znowu jest pomostem między szlachtą a ubogimi. W każdym razie odchodząc od historii, rumfordská polévka to trochę synteza krupniku i grochówki.
Składniki
1 kg kości wołowych bądź wieprzowych
200 g żółtego grochu
200 g ziemniaków
200 g pęczaku
2 cebule
2 marchewki
2 litry wody
kawałek selera
czosnek
majeranek
sól
pieprz
Kości zalewamy wodą, solimy i gotujemy na małym ogniu. Gdy mięso odchodzi od kości, wywar przelewamy do osobnego garnka. Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, seler i cebulę. Jednocześnie osobno gotujemy pęczak i groch. Po ugotowaniu groch blendujemy, by służył do zagęszczenia zupy. Gdy warzywa będę miękkie, dorzucamy pęczak i ugotowane i pokrojone w kawałki mięso i zmiksowany groch. Doprawiamy jeszcze majerankiem, wyciśniętym czosnkiem, pieprzem i w razie potrzeby solą.
Dodamy tylko że rumfordská polévka bez trudu zniesie swoją wegańską, tudzież wegetariańską wersję na warzywnym wywarze, niczego jej nie ujmując.
Dobrou chuť
Z innych wpisów proponujemy: Bábovka poválečná s pudinkovým práškem czyli w święta bez doktoratów, Vdolky czyli słowacka i czeska wariacja tego samego pączkowego tematu, Utopence czyli czeskie marynowane špekáčky dla ludzi wielkiej kulinarnej odwagi, Rohlíky czyli Czecha dzień powszedni, Staročeský medovník czyli kawowa konkurencja dla karmelowej marlenki.
Photo © czechypopolsku.pl