Pardubický perníčkový nakládaný hermelín czyli czwarta nasza wariacja w kategorii czeskich marynowanych śmierdziuchów. Były klasyczny hermelín i emocje związane z minimalną liczbą dwóch dni marynowania w słoiku ściągniętą wprost z czeskiej literatury, był nakládaný hermelín z odrobiną jałowca, był Šumavský nakládáný hermelín à la kulajda, by pojawił się ten najbardziej ekstrawagancki: Pardubický perníčkový nakládaný hermelín. To jednak smak nie dla każdego, bo piernik z papryczką chili to mocna para. My w każdym razie podzieliliśmy się z opiniami po połowie.

A czego potrzebuje Pardubický perníčkový nakládaný hermelín?

2 hermeliny

1 hermelin dojrzewający

50 g startego piernika

50 g orzechów włoskich

1 duża czerwona cebula

3 papryczki chili

1 łyżeczka suszonego chili

łyżka masła

łyżka octu balsamicznego

łyżeczka cukru trzcinowego

2 goździki

szczypta soli

1 łyżka miodu

150 ml oleju roślinnego

Cebulę kroimy na krążki, a masło rozpuszczamy na patelni. Do masła dodajemy cukier trzcinowy, dorzucamy cebulę i dusimy na małym ogniu, by na koniec dolać ocet balsamiczny. Następnie wszystko odstawiamy do wystygnięcia. Dalej starty piernik mieszamy z suszoną papryczką, oraz rozgniecionymi goździkami i miodem. Tak powstałą piernikową pastą smarujemy sery wcześniej rozkrojone na pół i składamy w całość. Papryczki chili z kolei kroimy w kółeczka, a orzechy włoskie siekamy. Następnie jeszcze wkładamy ser przełożony piernikową pastą. Na to dajemy uduszoną cebulę, trochę papryczki chili i orzechów włoskich i powtarzamy to jeszcze dwukrotnie. Na koniec zalewamy to wszystko olejem roślinnym i zanim zamkniemy słoik, odstawiamy nasz Pardubický perníčkový nakládaný hermelín na chwilę, aby „odpoczął”. Po paru dniach nasz ”kontrowersyjny” dodatek do lampki wina jest gotowy.

Dobrou chuť

Zapraszamy również do innych wpisów: Osek czyli pierwszy z nieoczywistych czeskich wakacyjnych typów, Česká Skalice czyli drugi z nieoczywistych czeskich wakacyjnych typów, Rohlíky czyli Czecha dzień powszedni, Francouzský hruškový koláč-czyli reprezentant nurtu ciasta francuskiego, Karamelové řezy-czyli karmel z czekoladą dla leniwych.

Photo © czechypopolsku.pl