Pěnový koláč s rebarborou to drugi w tym roku przepis z wiosenno-letniej rabarbarowej listy. Dla miłośników tego warzywa to żadna przesada, choć powinni czuć się zadowoleni wszyscy. Pěnový koláč s rebarborou to bowiem kapitalna synteza tego kwaśnego warzywa ze słodką bezą i kruchym ciastem. Zaczynajmy więc….
Ciasto :
140 g masła
75 g cukru
1 żółtko
210 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masło do wymazania formy
mąka do wysypania formy
Nadzienie :
3 łodygi rabarbaru
2 łyżki cukru lub miodu
100 ml wrzącej wody
1 łyżka skrobi kukurydzianej
80 g konfitury porzeczkowej
3 białka
100 g cukru pudru
Szczypta soli
Piekarnik nagrzewamy do 180 °C, formę tortową smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy żółtko, oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto rozwałkujemy i przekładamy do formy. Ciasto jednocześnie tak wykładamy, aby powstał rant. Wkładamy je do piekarnika i pieczemy 15 minut.
Rabarbar kroimy na kosteczkę, posypujemy cukrem lub mieszamy z miodem. Później zalewamy wrzącą wodą, mieszamy ze skrobią kukurydzianą i 5 minut gotujemy, tak aby wszystko zgęstniało. Upieczony spód smarujemy porzeczkową konfiturą, na nią nałożymy rabarbar i wkładamy do piekarnika na 10-15 minut. Gdy ciasto się piecze, białka i cukier i szczyptą solą ubijamy na sztywną pianę. Wykładamy ubitą pianę na warstwę rabarbarową, zmniejszamy temperaturę 140 °C i pěnový koláč s rebarborou wkładamy jeszcze raz do piekarnika na 10-15 minut aż do zazłocenia się piany. Tak przygotowany Pěnový koláč s rebarborou wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Dobrou chuť
Photo © czechypopolsku.pl