Nasze mrkváčky to dość sprawny pomysł na drożdżowe ciasteczka z odrobiną zdrowia. Zdrowie to tutaj oczywiście marchewka z grubo mielonym pieprzem. Myślimy jednak, że nawet moczone w rumie rodzynki nie uchybią ich ogólnemu wizerunkowi.
Zaczyn:
125 ml letniego mleka
1 łyżka cukru
21 g drożdży
Ciasto
szczypta soli
250 g mąki
1 łyżka cukru
1 żółtko
100 g rozpuszczonego masła
cukier puder
Nadzienie
2 marchewki (średnie)
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
½ łyżeczki grubo mielonego pieprzu
80 g rodzynek
Na początku rozdrabniamy drożdże, dolewamy letnie mleko i dodajemy łyżkę cukru. Dalej odstawiamy na 10-15 minut. W międzyczasie przygotowujemy mąkę, którą przesiewamy, dodajemy cukier, sól, żółtko, połowę rozpuszczonego masła, zaczyn, a następnie wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu ciasta oprószamy mąką, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym też czasie obieramy marchewkę, ścieramy na tarce, rozpuszczamy masło, wrzucamy tam marchewkę i dusimy ma małym ogniu. Potem dodajemy jeszcze dwie łyżki miodu, pieprz oraz rodzynki. Odstawiamy do wystudzenia. Nastawiamy piekarnik na 160°C. Z wyrośniętego ciasta przygotowujemy małe kołacze, w środku robimy dołek i nakładamy przygotowaną wcześniej marchewkę. Smarujemy boki ciasta pozostałym masłem. Tak przygotowane mrkváčky wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu mrkváčky już tylko posypujemy cukrem pudrem.
Dobrou chuť
Z innych wpisów proponujemy: Rohlíky czyli Czecha dzień powszedni, Rumfordská polévka czyli gdzieś nieopodal naszego krupniku i grochówki, Bábovka poválečná s pudinkovým práškem czyli w święta bez doktoratów, Utopence-czyli po prostu topielce, Nakládany hermelín-czyli czeski klasyk do piwa.
Photo © czechypopolsku.pl