Czeska kuchnia w praktyce

Gdy w drodze z Pusteven i góry Radhošť dość stadnie nawiedziliśmy ostatnio Valašský šenk zavadilka, chciałem potem o tym odrobinę napisać. Przerabianie jednak w koło Macieju listy tych kilku stałych punktów i dość bezwzględna dla piszącego mediana czeskiej kuchni w praktyce, tym razem skutecznie mnie zniechęciła. Za bardziej pożyteczne uznałem za to podsuflować z grubsza kilka subiektywnych truizmów o tym, jak nędzna jest czeska kuchnia obecnie. Bo że zgadzam się z opinią kolegi Pražáka, który poza kulinarną Pragą nie znajduje na rodzimym podwórku w tej dziedzinie zbyt wielu powodów do zachwytów, jest już dla mnie dziś jasne. Gorliwcom wyprzedzając ich obiekcje odpowiadam, że owszem istnieją świetne czeskie knajpy i ja je znam, ale przez masę przeciętności raczej się nie przebiją.

A więc w uproszczeniu:

  • w miejscach gęsto odwiedzanych przez Azjatów vide: Český Krumlov, tenże Azjata bywa raz w życiu. Gdy poziom jego wiedzy o Czechach jest bliski jego znajomości miejscowych kulinariów, ambicje u restauratora schodzą na dalszy plan. “Nie ważne czy smakuje, gdy się na koniec skalkuluje”- powiada ten ostatni
  • wdzięczna, pomocna i pełna duchowego słońca natura Czecha, której personifikacją  jest równie wdzięczna, pomocna i pełna duchowego słońca natura czeskiej kelnerki, nie daje miejsca złudzeniom. Ona w drugi dzień po podjęciu swej pracy myśli już tylko o emeryturze, a Polak próbujący z karty wydukać coś po czesku to niepotrzebny balast. I nic tu nie wskóra  narodowa dyscyplina polskich turystów w CZ, by nawiązać z ową panią choć nić porozumienia.
  • Czesi nie są wyjątkowi, a twórczy bywają z konieczności, skąd już krótka droga do karty dań. Tam króluje łatwizna, hovězí vývar bez wyobraźni, knedlík bramborový i houskový z zamrażalnika, smažený sýr w trójkącik lub kółeczko z tegoż samego zamrażalnika, bramborová kaše zajechana każdorazowo blenderem. Dalej gulasz ozdobiony cebulą i porem niepoddanym działaniom ludzkiej ręki, řízek s bramborovým salátem( gdyby Czechy nie istniały, to danie z pewnością wymyśliłaby jakaś polska gospodyni w ramach domowej garmażerki i poświątecznych przydziałów dla rodziny. Samo połączenie zaś wynikałoby zaś z tego, czego zostało najwięcej). Jest może jeszcze svíčková na smetaně tak doskonała w swym ideale, że i doskonale rzadko się przytrafia.
  • turysta z Polski  i czechofil( w wariantach ”i” i “lub”) zrobi wiele, by pochwalić coś zagranicą. Piąte życie oleju mu niestraszne, niedostatni sanitarne trącą czeskim luzem, a kilku półpudli(klasyfikuję według fryzury vpředu byznys, vzadu párty) jeszcze przed zakazami palących w obecności dzieci, to tylko znak realizmu. Skoro potem i tak kończymy zapychając kipami męskie pisuary? Nadymasz się niepotrzebnie Polaku!
  • nic nie wygra z dysonansem poznawczym czechofila, którego kłuje, gdy rubryczka “za” nie wypełnia kartki A4. Znajdą się tam owszem wszystkie te znane skróty poznawcze vide: plac zabaw pod kościołem, poczciwe czeskie żarcie, “w życiu nie widziałem zalanego Czecha”, tudzież gdy różnice są jak z tego niewybrednego żartu( wszyscy rzygali, tylko my z panem hrabią wymiotowaliśmy). Gdy przyjdzie ci wówczas chętka ów dysonans podważyć, hejt okaże się eufemizmem. 
  • jest też  powód międzynarodowy i dotyczy doby. Mniej gotujemy, mniej mamy czasu – ot tło żarcia na mieście w tle półproduktów dyskontowych wyznacza naszą rzeczywistość. Potem zaś takiemu ”statystycznemu” wychodzi, że jak dostał dużo i kolorowo, to musi być smaczne. Statystycznego od tego nie odwiedziesz – signum temporis.

Z innych wpisów polecamy: Czechy to nevymyslíš -czyli męcząca biegunka z okazjonalnymi remisjami, Praha Holešovice-czyli ze świata praskich bezdomnych, Bolek Polívka i Miroslav Donutil -czyli kto lepszy tym razem, Na střeše Jiřího Mádla czyli zabawnie i na plecach Aloisa Švehlíka, Na Brandýse-czyli bardzo miłe zaskoczenie.

p.s. Zdjęcie pełni rolę wieloznaczną, bo to raptem Utopence, ale znowu pochodzi z lokalu Hospůdka Czeska Restauracja z Gorzowa Wielkopolskiego, którą tu na blogu bardzo chwaliliśmy.

Photo © czechypopolsku.pl

Similar Posts