Hřibjanka-czyli kartoflanka z Moraw.
Dziś Hřibjanka, jedna z odmian bramboračky czy jak kto woli kartoflanki z Moraw. Pewnie każda z gospodyń słowackich, czy śląskich ze stażem dorzuci tu swój…
Dziś Hřibjanka, jedna z odmian bramboračky czy jak kto woli kartoflanki z Moraw. Pewnie każda z gospodyń słowackich, czy śląskich ze stażem dorzuci tu swój…
Wrony Petry Dvořákové po raz kolejny – no może tylko gdy idzie o czeski rynek wydawniczy – nakazywały mi ostrożność w czytelniczym wymiarze. Może też…
Dlaczego akurat jest to kotlet z Brna, tego nie wie nikt. Jest jedna koncepcja, choć nam osobiście ona wydaje się mocno naciągana. W owym mieście…
Výčep korunní nie jest być może na praskiej mapie kulinarnej jakimś zjawiskiem, z całą jednak pewnością jest zdrowym kompromisem między sprawdzoną czeską kuchnią, a czymś…
Rohlíky to coś, co z Czechami, czy wcześniej Czechosłowacją kojarzy się od razu, choć nie każdy musi za nimi przepadać. My ich nie gloryfikujemy, jednocześnie…
Josef Formánek, czeski pisarz i alkoholik z solidnym stażem, czego finał opisał w Úsměvy smutných mužů, w Mówić prawdę sięgnął po bardzo mocny materiał. Poraża…
Radkin Honzák psychiatrą jest już górą pięćdziesiąt lat. Na tym jednak się nie kończy. Dziś to już przede wszystkim uroczy starszy pan, za którym przemawiają…
Recenzja książki Kroki mordercy wydaje się dość kłopotliwa. Bo niby dostrzegamy w niej szereg elementów wspólnych całej gamie detektywistycznych średniaków, a i tak na końcu…
Josef Škvorecký to niewątpliwe zjawisko czeskiej literatury drugiej połowy XX wieku. Wśród czeskich czytelników nie trzeba go przedstawiać, co bardziej wnikliwym polskim telewidzom może się…
Josef Škvorecký – czego nie ukrywam – jest moją wielką czytelniczą miłością. Wynika to z talentu, ale pewnie i kraju i czasu gdy pisał. Kraj ten z…
Buchty s jablky, medem a ořechy czyli kolejna wersja drożdżowego fenomenu. Łączy jesienne składniki ergo: jabłka, mak i orzechy, a potem już nowości brak. To…
W tłusty czwartek zwyczajowo nie oszczędzamy swoich żołądków, przeważnie pada na pączki, więc zagoszczą one i u nas. Ponieważ jednak roztrząsaliśmy wyjątkowo ”polskie” ruskie pierogi,…
Vdolky to nasz drugi pączkowy typ przygotowany na okoliczność tłustego czwartku. Wychodzimy tym razem od klasycznego pączka z inkrustem rumu, by potem rozbić przepis na…
Jogurtová bábovka w Wielkanoc chyba nie brzmi przesadnie wywrotowo. Zniosą ją nasze babcie czuwające nad czystością kulinarnego repertuaru na czas świąt Wielkiej Nocy, nikt się…
Šarlatán Agnieszki Holland nie miał być klasyczną biografią. Reżyserka tego gatunku nie lubi, zarzucając mu zupełnie słusznie hagiograficzną inercję. Tej przeszkody pozbyła się swój film…
Havel w Czechach musiał wzbudzić kontrowersje. Nie idzie już nawet o historyczny spór o nasileniu być może mniejszym niż polski Okrągły Stół, choć wciąż znaczącym….
Všechno bude to obok Hastrmana drugie z przyjemnych zaskoczeń pośród nominowanych do Czeskich Lwów 2019. Każdy z tych obrazów wniósł sporo ożywienia do czeskiej kinematografii,…
Jan Hřebejk zadowalał już gusta niejednego kinomana, kręci dużo, najczęściej z sukcesami, a krytyka w większości jest dlań dość łaskawa. Licząc od Pelíšek jest tego…
Vodník to w obrębie detektywistycznych miniserii delikates jaki w czeskiej telewizji nie trafia się często. Zjawisko to tym ciekawsze, że Viktor Tauš, mocniejszy producencko niż…
Krycí jmeno holec należy bezwzględnie do kategorii wielopoziomowych pomyłek. Brakuje tu tempa, dominuje fabularna mętność, gdzieniegdzie trudno znaleźć racjonalne wytłumaczenie dla tła epoki, a dabing psuje…
Pardubické perníčky-czyli chluba tego miasta, to zjawisko datowane gdzieś na wiek XVI. Wówczas to piernikarze – mimo że same pierniki znane były już wcześniej –…
Trudno wyobrazić sobie lepszy debiut reżyserski na dużym ekranie niż Vlastníci Jiřího Havelky na podstawie przedstawienia Společenstvo vlastníků tegoż reżysera w Divadlo Vosto5 . Były…
Nie przepadam za kategorią: aktor charakterystyczny. Specyficzny, surowy, oszczędny w środkach, to ten sam rozdział, a potem zbyt często wychodzi na scenę plastikowe spojrzenie sprzęgnięte…
Teroristka z Ivou Janžurovou i Martinem Hofmannem, kinowy przebój Radka Bajdara, trafił do kin już w kwietniu tego roku. Upływały trzy lata od kinowego debiutu Teorie…
Ženy v běhu Martina Horského jakiś czas goszczące na ekranach czeskich kin i multipleksów w zasadzie już biją rekordy oglądalności. Skądinąd to ten typ filmu…
Klec Jiřího Stracha bardzo przekonuje w swojej skromnej telewizyjnej formie. Niby jest kameralnie, szablonowość fabularnej linii nie zdobywa się na jakąś niezależność, a wciąż jednak…
Česká vánoční bonboniéra to nasz prywatny wybór spośród wielu czeskich Bożonarodzeniowych przysmaków. Piekarnik tym razem omijamy szerokim łukiem, a skupiamy na tych kilku składnikach i…
Hastrman to z całą pewnością spośród wszystkich laureatów Czeskich Lwów 2019 film najbardziej wart osobnego wpisu. Już nie idzie o to, że wspólnie z Všechno bude…
Czesi nie są niezwykli. W zasadzie najczęściej nie są może nawet warci naszej uwagi, bowiem nie licząc perełek kulturalnych, ich życie codzienne nie powinno być…
Jenovéfa Boková podczas ceremonii Czeskich Lwów miała kilka konkurentek, acz rola żadnej nie miała chyba tej rangi. Zuzana Bydžovská mi umknęła przez daleko idącą rezerwę…
Kto nie zna kanapeczek rodem z komunistycznych domówek? Przodowała klasyczna weka, kilogramy majonezu, jajco bez umiaru, śledź, hurt-detal z cebulą, szczypior, a od święta eksportowa…
Rumfordská polévka to zupa o dość ciekawej historii. Przepis na tę sycąca zupę pochodzi bowiem z XVIII wieku. Wtedy to, by zabezpieczyć ludzi przed głodem,…
Kynuté kremrole to bez dwóch zdań czeski klasyk cukierniczy. Trudno ich nie zauważyć w czeskiej cukierni, choć też trudno niestety coraz częściej trafić na te…
Valašské podplameníky to nasz drugi przepis rodem z Wołoszczyzny po Valašských frgálach. Tam mieliśmy centralny punkt targów wszelakich, gdzie ten kołacz stanowił słodką rozrywkę, tu…
Šumavský nakládány hermelín à la kulajda to zapewne wybór nieoczywisty. Trudno przecież wobec tak gorącej aury sięgać po marynowane czeskie ”śmierdziuchy”. Nam jednak podobnie jak…
Pardubický perníčkový nakládaný hermelín czyli czwarta nasza wariacja w kategorii czeskich marynowanych śmierdziuchów. Były klasyczny hermelín i emocje związane z minimalną liczbą dwóch dni marynowania…
Prvok, Šampón, Tečka a Karel – film Patrika Hartla – budził moją ciekawość z dwóch powodów. Zawsze z życzliwością patrzyłem na fabularne szaleństwo książek tegoż…
Ovocné koláčky czy może po prostu owocowe bułeczki to przepis niezwykle prosty . Ot takie tam domowe na szybko i bez ryzyka. Gdy do tego…
Valašský Kontrabáš to już nasza trzecia propozycja z Kraju Wałachów. Były znane wszystkim ze świątecznych targów Valašské frgále, były też bliskie naszym sercom Valašské Podplameníky,…
To jeszcze nie będzie żaden właściwy świąteczny przepis. Uczciwie rzecz ujmując, mimo żródła pochodzenia sprawia nawet wrażenie czegoś do stolika brydżowego. Jednocześnie ponieważ pozycje są…
Ponieważ to już nie tylko jesień, a i styczeń jest czasem nowej ramówki telewizyjnej, śpieszę skrótowo opisać kilka tytułów. Podobnie jak poprzednio przoduje tu Česká…
Gdy myślę “Czesi” dostrzegam już dziś pewien fenomen, nad którym z radością bym się pastwił na okrągło. Przy tym nie ma on powodów osobistych, czy…
Wśród kontekstów opisu Czech nie pojawił się tu jak dotąd ten, którym jestem żywo zafascynowany od lat: geopolityka. Przyczyna jest tu dość trywialna: wśród strategicznych…
Chleb Šumava to temat na troszkę dłuższe posiedzenie. Potrzebujemy dlań 4 kolejnych dni, co dla niektórych może być mocno zniechęcające. Gdy dodać, że chleb Šumava…
Vanilkové rohlíčky czy po prostu waniliowe rogaliki w smaku są naprawdę fenomenalne. Czechom towarzyszą głównie w święta, choć my myślimy, że trudno sobie ich odmówić…